VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Predstavljanje zbirke pjesama kipara Luje Bezeredija: „Uzdah – Sóhajtás“

Iz Muzeja Međimurja Čakovec pozivaju na predstavljanje dvojezične zbirke pjesama Luje Bezeredija „Uzdah / Sóhajtás“ u petak, 4.11.2022. u 18 sati, u Multimedijalnu dvoranu Riznice Međimurja.

Tak manjini je poznao da je ovaj osebujan kipar (Lujo Bezeredi, Nova, Mađarska 1898. – Čakovec 1979.) pisao i stihove ta da je 1943. godine objavio svoju jedinu zbirku stihova „Uzdah“. Zbirka je bila tiskana u Međimurskoj katoličkoj tiskari Antuna Šareca u Čakovcu, a Bezeredi ju je posvetio Nastavničkom zboru i mladeži čakovečke Opće preparandije. Zbirka je tiskana na mađarskom jeziku. U Muzeju Međimurja Čakovec sačuvano je nekoliko primjeraka originalne zbirke.

Inicijativom muzejske savjetnice i voditeljice Zbirke Luje Bezeredija Erike Nađ-Jerković započela je suradnja g. Ernesta Fišera i prevoditeljice Xenie Detoni na realizaciji i objavi Zbirke pjesama Luje Bezeredija pod nazivom „Uzdah – Sóhajtás“. Zbirka je tiskana dvojezično, na mađarskom i na hrvatskom jeziku. Knjiga je ilustrirana kiparovim glinorezima iz fundusa čakovečkog muzeja koje je odabrala Erika Nađ-Jerković.