VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Kreće još jedna božićna bajka u Čakovcu! „Advent u gradu Zrinskih“ sve do Badnjaka donosi svakodnevni program, uz veliko klizalište i Gastro rutu bogatu nagradama

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josip Grubišić te ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec uz učenicu Enu Kovačić, predstavili su ovogodišnji „Advent u gradu Zrinskih“. Svoja vrata otvara 26. studenoga kada dočekuje Međimurce, Čakovčane i mnogobrojne goste, ispunjen čarolijom božićnih blagdana, zimskim ugođajem, blagdanskom kulisom žaruljica na svakom koraku, nezaboravnim mirisima i okusima, uz niz noviteta.

U grad se vraća veselje za sve generacije – klizalište

Velik broj građana, posebice onih nešto mlađih jedva će dočekati klizalište na Trgu Republike koji će ove godine obogatiti čakovečku manifestaciju. U klizanju svi ljubitelji aktivnosti na ledu mogu uživati čak do 8. siječnja 2023. godine, svaki dan od 10 do 21 sat. Prostirat će se na površini od 450 m2 klizačkog prostora, uz sam Perivoj Zrinskih, te će na taj način uz bogatu gastronomsku ponudu povezati centralnu blagdansku priču Čakovca koja će krenuti od Franjevačkog trga. Adventsko doba mnogima od nas najljepše je doba u godini, vrijeme kad smo posebno senzibilizirani za druge, ali i kad se u ugodnim druženjima zabavljamo i opuštamo. Adventski program koji smo pripremili ove godine, upravo je na tom tragu, a sigurna sam da će Čakovčani ponovno pokazati svoje veliko srce i pomoći onima koji pomoć trebaju, kako bi Božić dočekali u miru i veselju. Nastojali smo osmisliti program znatno proširen i obogaćen novim sadržajima, ujedno namijenjen svima, no blagu prednost imaju programi za djecu i mlade. Između ostalog nakon nekoliko godina u središte Čakovca vraća se klizalište, vjerujem na radost mnogih koji su tijekom zime na klizanje odlazili u druge gradove“, naglasila je čakovečka gradonačelnica i dodala kako će za djecu biti organizirana i besplatna škola klizanja, a ovisno o vremenskim prilikama pripremit će se i umjetna sanjkališta diljem Čakovca, po uzoru na prošlu godinu.

Dođite u Čakovec i zavirite u Veliki adventski kalendar, uz Gastro rutu i Ured Djeda Božićnjaka

Srce Međimurja skoro punih mjesec dana bit će kulisa pravog Velikog adventskog kalendara. Naime iako je većina manifestacija diljem zemlje organizirana oko adventskih vikenda, Čakovec još jednom diže ljestvicu visoko i svojim posjetiteljima sve do Badnjaka 24. prosinca donosi svakodnevno uživanje u novom i originalnom programu. Čakovec kao moderan grad na taj se način pridružuje ozbiljnijoj ekipi diljem svijeta koja u svom središtu nudi događanja svakog dana u tjednu. „Velika je privilegija raditi nešto novo i zanimljivo za naš grad, želja nam je i u ovoj manifestaciji u prvom redu uključiti našu lokalnu zajednicu, što više sugrađana i po prvi puta za vrijeme Adventa pokušavamo koristiti prostore koji dosad nisu bili korišteni, a adekvatni su za odvijanje programa. Tako pripremamo pravi Ured Djeda Božićnjaka koji će biti smješten u čakovečkom Starom pasagge-u gdje će se održati svakodnevne dječje radionice i predstave. Zahvaljujući odličnoj suradnji s vrtićima i udrugama koje se bave kazališnom umjetnošću i sadržajima zanimljivima za djecu donosimo jedan novi program, a za Badnjak ćemo sve što će se izraditi na radionici pokloniti potrebitoj djeci“, rekao je o programu uvodno direktor čakovečke turističke zajednice.

Advent u Čakovcu 2022. bit će specifičan po velikom broju lokalnih i jedinstvenih minijatura koje ćete moći vidjeti, doživjeti i okusiti u udobnom ambijentu srca Međimurja. Od radionica za djecu, klizališta, nastupa lokalnih vrtića, KUD-ova i glazbenih sastava pa sve do bakinih kolača, svakim danom za vrijeme adventa događat će se nešto zanimljivo u gradu.

A baš kao i na adventskom kalendaru svakodnevno će se otvarati i vrijedne nagrade koje će posjetitelji moći osvojiti na tjednom izvlačenju, uz novu specifičnost grada – Gastro rutu. U skladu s drugačijim pozicioniranjem Čakovca na turističkoj karti Hrvatske pripremljena je ruta koja vas uz uživanje u međimurskoj enogastronomiji vodi na sakupljanje žigova i sudjelovanje u nagradnoj igri. Gastro ruta novi je turistički proizvod koji će nam ostati kao infrastruktura za dalje i uključiti većinu ugostitelja koji žele biti dio ove priče specifične za naš grad“, dodao je direktor i naglasio kako će se u suradnja s Muzejom Međimurja Čakovec prvi puta prikazati autohtona međimurska bajku, dostupnu na dva jezika za sve prijatelje Čakovca koji će grad posjetiti u vrijeme manifestacije.

Šest je cjelina ovogodišnjeg Adventa, a jedna ekskluzivna koja će biti posebno zanimljiva djeci je ta da će uz svetog Nikolu, Djed Mraz naš grad posjetiti svake subotu u prosincu. Šetnica u samom centru te prema palači Zrinskih bit će ispunjena božićnim sadržajima i rasvjetom, a Franjevački trg prikazat će međimursku i čakovečku tradiciju. Bez sumnje, Međimurje je odavno dokazalo kako zna napraviti nešto što je originalno, autentično i specifično za naš falaček zemlje, pa su tako na rasporedu izvedbe, koncerti, izložbe, plesni performansi, humanitarne akcije, nastupi djece i slično, te će to biti još jedna prilika da se Čakovčanke i Čakovčani predstave te pokažu svoju gostoljubivost, ali i talent.

Učenica 3.b Graditeljske škole autorica novog vizuala čakovečkog adventa

Uz niz programa i humanitarnih akcija koje će se ove godine tijekom manifestacije odvijati za i u suradnji s djecom i mladima, podršku u pripremi Adventa pružili su učenici Graditeljske škole Čakovec. Tako Ena, učenica 3.b razreda potpisuje novi vizual i dizajn „Adventa u gradu Zrinskih“. „Nakon što je dogovorena suradnja počeli smo kao razred raditi svatko svoj plakat, odnosno vizual koji će se predstaviti kao novi adventski plakat i sretna sam da je moj plakat izabran. Cilj je bio odmaknuti se od tradicionalnog izgleda Božića u nešto novo i drugačije, ali ipak da asocira na blagdan“, objasnila je Ena, a ravnatelj škole naglasio da je važno otvoriti školu svima, da se zna za njihove vrijedne učenike. „Najljepše je kada netko prepozna sav vaš trud i ideje, a suradnja s Gradom je zaista na jednom zavidnom nivou i drago mi je da možemo doprinijeti da naš grad izgleda ljepše te pritom sudjelovati u najljepšem dijelu godine“, rekao je Srnec.

„Hvala od srca svima koji su se na bilo koji način uključili u ovogodišnju organizaciju čakovečkog Adventa, pogotovo Graditeljskoj školi“, naglasila je gradonačelnica Čakovca te iskoristila priliku da Eni, ali i svim srednjoškolcima čestita njihov dan. „Svu djecu i mlade moramo slaviti svaki dan i diviti se znanju i vještinama koje imaju te ih podržati u svim njihovim idejama“, zaključila je.

Kreće razdoblje Došašća koje traje četiri tjedna

Čakovec će 2022. godinu ispratiti događanjima koja donose spoj tradicionalnog i modernog Božića, uz naglasak na obitelj, zajedništvo i vjerski dio manifestacije. Došašće kao neposrednu pripremu za blagdan Božića najavio je gvardijan i dodao kako se slavlje otvara tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na velikom adventskom vijencu, u subotu 26. studenoga. „Početkom Došašća kreću i jutarnje mise zornice koje počinju u 6 sati, a pred nama je i slavlje sv. Nikole, zaštitnika naše župe. Na sam dan 6. prosinca mise će se održati u 6, 9 i glavno misno slavlje u 18:30 sati. U nedjelju prije blagdana, 4. prosinca proslavit ćemo Nikolinje s najmlađima tijekom mise u 9 sati. Na sam Badnjak jutarnja misa je zornica, a polnoćke u župnoj crkvi su u 20 sati, to je misa bdijenja, te glavna misa polnoćka u 24 sata“, naglasio je fra Grubišić i najavio kako će se u Novom Selu Rok i Mihovljanu polnoćke održati u 22 sata. Na sam Božić u 17 sati očekuje nas blagoslov djece, dok je za blagdan sv. Stjepana najavljen božićni koncert.

Program Adventa u Čakovcu počinje 26. studenoga i traje sve do Badnjaka, no blagdanski program u Čakovcu završava tradicionalnim dočekom Nove godine na Trgu Republike. Ne sumnjamo kako će zima u gradu Zrinskih baš kao i prošle godine u Čakovec privući posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske, ali i izvan nje, pa onda što više reći nego – vidimo se u Čakovcu!