VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

ČUVARI MALIH ZVIJEZDA

Kupnjom tradicionalnog godišnjeg kalendara pomozite djelovanje Udruge za sindrom Down Međimurske županije

Nastavljajući tradiciju izdavanja godišnjeg kalendara Udruga za sindrom Down Međimurske županije sinoć je u čakovečkoj zgradi Scheier promovirala njegovo izdanje za 2023.godinu pod nazivom „Čuvari malih zvijezda“. Ovog su se puta mališani iz udruge fotografirali s predstavnicima hrvatskih povijesnih postrojbi. Tako su u ovom projektu sudjelovali: 10.satnija Ivanić, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel, Kravat pukovnija Zagreb, Križevačka djevojačka straža, Povijesna postrojba Alapić iz Zagreba, Svetonedeljska garda Petra II. Erdodya, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda i Zrinska garda Čakovec. Kalendar možete nabaviti  po cijeni od 50 kuna na štandovima udruge tijekom čakovečkog Adventa i kod Galerije Sjever. Humanitarni karakter ovog projekta tako se u potpunosti uklapa u plemeniti duh Adventa u Čakovcu 2022. i potvrđuje riječi čakovečke gradonačelnice Ljerke Cividini koja je rekla kako su upravo ovi dani prilika da još snažnije iskažemo svoju solidarnost, podršku i pomoć onima koji su u potrebi.

Predsjednik Udruge za sindrom Down Nenad Štrek zahvalio je svima koji su pomogli ovaj dobrotvorni projekt.

-Iznimno smo ponosni na ovaj naš projekt, jer je rađen u novom konceptu i želja nam je da se nastavi svake godine. Njegova je svrha osigurati kontinuirani rad udruge, jer kupnjom kalendara omogućujete nesmetano provođenje terapija. Naš trenutni rad usmjeren je u nekoliko pravaca među kojima ističem provođenje različitih rehabilitacijskih programa za djecu kao što su logoped, rehabilitator, psiholog, gimnastika, terapijsko jahanje, plivanje, fizikalna terapija i kreativne radionice. Težimo uključivanju naše djece u redovne odgojno-obrazovne procese i zahvalni smo zajednici koja se senzibilizirala za potrebe naše djece da budu punopravni članovi te iste zajednice i pripomognu njenom razvoju, naglasio je Štrek.

Svoju podršku ovom projektu, ali i cjelokupnom djelovanju udruge ispred Međimurske županije izrazili su zamjenik predsjednika Županijske skupštine Ivica Baksa i pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić – Grlač, a u ime Grada Čakovca predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga.

Obraćajući se svojim kolegama i gostima zapovjednik Zrinske garde Čakovec Tomislav Bratković rekao je kako je svim njenim članovima, kao i drugim postrojbama bila izuzetna čast raditi s ovom djecom.

-Puno smo od njih naučili i izuzetno mi je drago što smo se mogli uključiti u ovaj projekt na inicijativu predsjednika Udruge za sindrom Down Međimurske županije Nenada Štreka koji je i naš aktivni član. Budimo sretni što se imamo priliku ponositi našim povijesnim postrojbama kojima je i na ovaj način pružena prilika za promociju svojeg rada, poručio je Bratković.

Fotografije za kalendar su snimili Vjeran Žganec Rogulja i Martina Strahija.

-Za mene je privilegija biti dio ovog projekta  i stajati uz djecu i njihove hrabre roditelje. Hrabre, jer neustrašivi su oni koji se ne straše, a hrabri oni koji usprkos strahu i rizicima svejedno ne napuštaju prvu crtu i nikad ne odustaju. Uz ovakvu ekipu organizatora, kojima se istinski divim, uživala sam u iskustvu i polaskana sam što sam mogla dati svoj doprinos ovom projektu, emotivno je naglasila Strahija.

Promocija kalendara iskorištena je i za dodjelu prigodnih fotografija predstavnicima povijesnih postrojbi koje su sudjelovale u ovom projektu, a članovi Varaždinske građanske garde tom su prilikom uručili donaciju od 2.000 kuna prikupljenih za članove udruge. Program su izvedbom tradicionalnih božićnih napjeva uljepšale članice ŽVS Pučpuljike.