VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

VRIJEDNE RUKE ČAKOVEČKIH HEKLICA

Njihove rukotvorine jednako vesele i najmlađe i najstarije, a i za blagdane su pripremile predivne radove

U blagdansko vrijeme uvijek se nađu oni kojima ništa nije teško kako bi razveselili svoje najbliže i najdraže. Članice radionice Heklice, koja se od 2019.godine kontinuirano provodi u čakovečkoj Knjižnici „Nikole Zrinskog“ su, međutim, aktivne ne samo u ovo vrijeme nego vrijedno rade tijekom cijele godine pod budnim okom Sandre Mikac – Ciglar.

-Započele smo s radom prije tri godine i sastajemo se svake srijede od 17 do 18.30 sati kada nam se u prostorima knjižnice mogu pridružiti svi koji vole i žele heklati. Određeno predznanje je potrebno, jer smo na samim počecima izrađivale hobice za nedonoščad, ponajprije male pacijente Županijske bolnice Čakovec, a danas se takvi naši radovi mogu pronaći u gotovo svim rodilištima diljem Hrvatske. Za mališane često izrađujemo i različite životinjice. U suradnji sa zagrebačkom Udrugom Ozana uključile smo se i u akciju izrađivanja rukavića za oboljele od Alzheimerove bolesti. Taj smo program također nastavile, pa su danas naši rukavići od reciklirane vune prisutni u brojnim Domovima umirovljenika. Imale smo nekoliko izložbi, sudjelujemo u programima Dana Grada Čakovca, a uključene smo i u Mjesec hrvatske knjige te sve ostale manifestacije koje provodi naša knjižnica, opširno o njihovim aktivnostima govori voditeljica skupine.

Njihovo djelovanje nije mogla zaustaviti niti korona, a zasada još nemaju muških članova.

-Jako me veseli što smo se održale i kroz najgora pandemijska vremena. Iako se broj polaznica stalno mijenja, još od prvog ciklusa radionica imamo 7 stalnih članica, a posebno me raduje što nam pristupa sve više mlađih članica. a broj onih koje se povremeno uključuju se stalno mijenja. Obilazimo staračke domove, škole, vrtiće i našim članicama nije teško otići gdje god nas zovu. Dosada nijedan muškarac nije iskazao interes uključiti se u naš rad, pamtim samo jednog dječaka koji je nekoliko puta došao na radionicu, ali budu li htjeli uvijek su dobrodošli, otvorena je i za ovakav oblik proširenje članstva Sandra MIkac – Ciglar.

U financiranju svog djelovanja imaju pomoć institucija, a i u ovo blagdansko vrijeme njihovi su radovi itekako vidljivi.

-Naše aktivnosti financijski potpomažu Grad Čakovec i Ministarstvo kulture i medija, čime osiguravamo materijale i sve drugo što nam treba. Trenutno radimo pahuljice za Pjevački zbor Ekonomske i trgovačke škole Čakovec koji će ih nositi na majicama tijekom svoje priredbe, a za pacijente s Odjela za dementne osobe Klinike za psihijatriju Vrapče izradile smo ukrase za bor koji su već okitili.

Tijekom posjeta uvjerili smo se da njihova druženja protječu u opuštenoj atmosferi i dobrom raspoloženju, pa ako vas heklanje zanima svakako se pridružite čakovečkim Heklicama.