VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

KRAJ PLOTA

Prvašići napravili plot od šibe kako su ih radili naši stari

Povezujući tradicionalno i moderno Advent u Čakovcu 2022. u jednom svom dijelu želi prenijeti znanja i vještine naših starih na one u čijim je rukama budućnost. Tako su jučer, u sklopu radionice Kraj plota, prvašići iz čakovečke Prve osnovne škole izradili drveni plot od kotoripske šibe. Tome su ih podučili vrijedni članovi Udruge Pikač iz Selnice u okviru projekta Kraj plota. 

-Ovo je manji projekt vrijednosti 10 tisuća kuna, financiran putem Javnog poziva za potrebe u društvenim djelatnostima Grada Čakovca za 2022.godinu. Današnja radionica je prva aktivnost u sklopu projekta i prvašićima želimo pokazati kako izraditi drveni plot tradicionalnom tehnikom. Na izrađenu konstrukciju namotava se šiba cik-cak metodom, tako da deblji kraj naizmjence bude nasuprot tanjega. Nakon što završimo ogradu sastavljenu od tri dijela ona će biti korištena za potrebe dekoracije čakovečkog Adventa, pojašnjava nam Matija Moharić iz Udruge Pikač.

Temeljnu konstrukciju za izradu ograde pripremio je predsjednik Udruge Pikač Nenad Jambrović, a šiba kojom je plot ispleten nabavljena je u Kotoribi kod obitelji Pogorelec.

-Radionica je trebala biti održana i ranije, ali je ova godina bila nepovoljna za rast šibe zbog suše, pa je ona tanja nego inače, jer je imala dosta vlage tijekom perioda vegetacije. S jedne je strane to dobro, jer je ove male ručice mogu lakše savijati, a stara šiba bila bi presuha zbog čega bi se trgala, kaže Moharić.

Osim radionice, projekt Kraj plota obuhvaća i zanimljiv izlet koji će se održati 20.prosinca.

-Posjetiti ćemo Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu te Mlinarsku hižu i mlin u Žabniku, lokacije koje su povezane s tradicionalnom arhitekturom i gradnjom. Tamo će djeca vidjeti ekološke aspekte gradnje te etnološku i etnografsku baštinu Međimurja, najavljuje Moharić i podsjeća da suradnja Udruge Pikač i Prve osnovne škole traje otprije.

-Pomogli smo im informatički opremiti školu s 10 računala u sklopu jednog EU projekta, a veliko nam je zadovoljstvo što su se u ovu radionicu uključili učenici 1A i 1B razreda sa svojim učiteljicama Helenom Slamek i Marijom Toplek.

 -Danas su njihove male ručice uglavnom prilagođene za tipkanje po tipkovnicama, pa ih ovako na neki način malo čeličimo. Kada prime šibu u ruku ona može biti i blatna i zmazana, ali kada proces dovedemo kraju mališani se oduševe koliko je lijepo ono što su napravili. Taj spoje modernog i tradicionalnog danas je sve prisutniji i sve je češća korištenje ekoloških materijala u gradnji iz estetskih, ekoloških, ali i energetskih razloga. Nadam se da ćemo uspjeti realizirati projekt kroz koji bismo napravili i jednu tradicionalnu kuću od slame, iznosi planove Moharić.

Za vrijeme našeg razgovora male su ručice vrijedno radile, pa smo i mi mogli vidjeti kako izgleda ograda koju su sastavili, a i sami je možete pogledali kad posjetite Advent u Čakovcu 2022.