VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Predavanje “MIC po MIC – povijest mačaka”

Zgrada Scheier, dvorana Zrinski
Srijeda, 22. veljače 2023. u 19.00 sati
BESPLATAN ULAZ

Turistička zajednica grada Čakovca poziva Vas na zanimljivo predavanje „MIC po MIC – povijest mačaka” koje će održati Kristijan Petrović.

– ‘Vrijeme provedeno s mačkom nikad nije izgubljeno’
– Sigmund Freud –

– Prvi nam je ‘mjau’ uputila prije više od 10.000 godina, na području Bliskog istoka. Od tog trenutka na dalje ova životinja zajedno s nama korača kroz povijest, a mi joj se ne prestajemo čuditi. Mnogo je toga prošla u društvu čovjeka. Egipćani su je slavili kao božanstvo, Grci su se divili njenom ponašanju, Kelti su naspram nje iskazivali strahopoštovanje, Nordijci je koristili kao efikasnog deratizatora, a Rimljani je konačno pustili u svoje domove u kojem se ubrzo snašla kao kućni ljubimac.

Ljudska joj je prevrtljivost pronašla i mane pa joj je u nedostatku razuma prišila i suradnju sa zlim silama i vješticama s kojima je pak dijelila lomaču. Nakon završetka te sulude povijesne epizode, ponovno je pronašla put do toplog doma te se uskoro dobro snašla i u modernoj umjetnosti, književnosti, a nešto kasnije i u animiranom fimu i stripu.

Bojali su je se Aleksandar Veliki, Džingis – Kan, Hitler i Mussolini, a voljeli je Katarina Velika, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, John Lennon i Freddie Mercury.
Danas je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca na svijetu, a statistike govore da svaki peti stanovnik Zemlje ima barem jednu koja mu prede u krilu.

Tiho ukorak s nama zanimljivu je prošlost na sebi svojstven način ispisala i – mačka.
Želite li doznati što se sve o njoj pričalo, kako smo je kroz vrijeme percipirali, zašto joj nismo vjerovali i kako smo je na koncu prigrlili…..?

Doznajte u priči The Dark Storytellera
Mic po Mic – povijest mačaka