Stabat mater, 12.3.2023., koncert

Giovanni Battista Pergolesi napisao je „Stabat Mater“ u posljednjim godinama svog života bolujući od tuberkuloze, a prema predaji, djelo je dovršio na dan svoje smrti kada je imao samo 26 godina. Himna „Stabat Mater“ (Stala plačuć’ tužna mati) svojim sadržajem nudi žensku perspektivu Kristovog raspeća te se temelji na Šimunovom proročanstvu da će mač probosti Majčino srce. Tekst je pripisivan papi Inocentu III., ali najvjerojatniji autor je franjevački fratar Jacopone da Todi u 13. stoljeću, koje se smatra vrhuncem franjevačke posvećenosti raspeću.
Pergolesijeva Stabat Mater obiluje kromatikom i tonskim slikanjem, kojima Pergolesi postiže potresne prikaze tuge. Nastala je pod utjecajem napolitanskog galantnog stila i nudi jedne od najintimnijih arija duhovne glazbe. Pri pisanju Pergolesi upotrebljava svoje operno nasljeđe te izmjenjuje tugu s vedrinom, čime se približava Bachovom viđenju smrti kao novom početku.

Književni kritičar i pisac, Ludwig Tieck, jedan od začetnika romantizma u Njemačkoj, nakon jedne izvedbe Pergolesijeve Stabat Mater stvarajući poveznicu s Mozartovim Requiemom i Mozartovim posljednjim trenucima života, rekao je:
„Morao sam sakriti svoje lice kako bih sakrio svoje suze, pogotovo na ariji Vidit suum dulcem natum (Gleda svoga milog sina)“.

1. Stabat mater dolorosa, duet
2. Cujus animam gementem, arija – sopran
3. O quam tristis et afflicta, duet
4. Quae moerebat et dolebat, arija – alt
5. Quis est homo, qui non fleret, duet
6.Vidit suum dulcem natum, arija – sopran
7. Eja mater fons amoris, arija – alt
8. Fac ut ardeat cor meum, duet
9. Sancta mater, istud agas – duet
10. Fac ut portem Christi mortem, arija – alt
11. Inflammatus et accensus, duet
12. Quando corpus morietur, duet

Vinka Siladi rođena je 28.07.2000. godine u Čakovcu, gdje i živi. Od 2009. do 2015. godine bila je polaznica Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu – smjer glasovir. 2013. Godine upisala je Glazbenu školu u Varaždinu, smjer solo pjevanje, te je tamo i nastavila svoje srednjoškolsko obrazovanje na dva smjera: solo pjevanje u klasi profesorice Margarete Matišić i teorija glazbe kao nadarena učenica. Osvajala je mnoge nagrade na međunarodnim natjecanjima: Lav Mirski, Viva la musica, Kornelije, Međunarodno natjecanje mladih solfeggista, uglavnom prva, druga i treća mjesta. Kao talentirana učenica pjevala je na 48. Varaždinskim baroknim večerima uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra, a godinu dana kasnije pjevala je na koncertu nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu, također uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra. Trenutno studira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu – smjer glazbena pedagogija te solo pjevanje u klasi red.prof.art. Vlatke Oršanić. Tijekom studija pjevala je u projektu sa Zborom Hrvatske radiotelevizije uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije na kojem je dirigirala poznata norveška dirigentica Grete Pedersen. Također, sudjelovala je na raznim projektima Muzičke Akademije kao što su: I.Kuljerić: Animal Farm, Antologija hrvatske zborske glazbe, C. Orff: Carmina Burana te na Smotri pjevačkog odsjeka kao solist.


Vinka Siladi, mezzosopran

Antonija Žarković rođena je 1998. u Zagrebu. Nakon završene srednje glazbene škole Blagoje Bersa u Zagrebu, smjer pjevanje, u klasi Viktorije Badrov, 2019. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, smjer pjevanje, u klasi Renate Pokupić. Od 2015. do 2017. bila je višestruko nagrađivana na natjecanjima iz pjevanja HDGPP-a, a 2020. je na međunarodnom pjevačkom natjecanju „Lav Mirski“, u Osijeku, bila pobjednica u svojoj kategoriji. Od koncerata koje je imala do sada značajniji su „Stabat Mater“ G.B.Pergolesija (Crkva Bezgrješnog Srca Marijina, Zagreb) te nastupi u sklopu Festival Srca Isusova 2021. i 2022. godine. Također, sudjelovala je na raznim projektima Muzičke Akademije kao što su: L. van Beethoven: 9. Simfonija, J. Massenet: Pepeljuga, J. S. Bach: Muka po Marku i dr. Kao zboristica oratorijskog zbora Cantores Sancti Marci pjevala je na Advent Classic Festu, festivalu Zagreb Classic, Večerima na Griču, Festivalu Sv. Marka i dr. Višestruko je tumačila ulogu grofice Lydije iz operete „Barun Trenk“ Srećka Albinija u poluscenskim, koncertnim izvedbama projekta „Hrvatske operete“ (Zagreb, Split). Radila je s mnogim pedagozima od kojih se ističu: Marija Kuhar Šoša, Martina Zadro, Olivera Miljaković, Claudia Visca, Guglielmo Pianigiani i dr. Dobitnica je Rektorove nagrade 2020. godine za sudjelovanje u opernom projektu: J. Massenet, „Pepeljuga“ Muzičke akademije u Zagrebu.


Antonija Žarković, sopran

Dubravko Ćepulić Polgar (1999.), u djetinjstvu glasovir uči samostalno te uz profesora Domagoja Grubišića, orgulje kod prof. Hrvoja Tagmeštera, a srednjoškolsko glazbeno obrazovanje stječe u Glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi prof. Pavla Mašića. Prvonagrađen je na Državnom natjecanju iz orgulja 2015. i 2021. u organizaciji HDGPP-a, te na Međunarodnom natjecanju „Sonus op. 3“ iz solfeggia 2017. Od 2016. godine glavni je orguljaš crkve Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu gdje uspješno surađuje s dječjim i velikim mješovitim zborom, često i uživo na Radio Mariji. Uspjehe niže i kao skladatelj, a suradnju ostvaruje i sa Zborom HRT-a na misama u izravnom prijenosu. Student je orgulja u klasi red.prof.art. Maria Penzara te čembala u klasi izv.prof. Pavla Mašića.


Dubravko Ćepulić Polgar, orgulje