VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Svečani koncert povodom 135. obljetnice rođenja kantora Florijana Andrašeca

AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
dirigent: mo. Josip degl’ Ivellio
Subota, 18. ožujka 2023. u 19.00 sati
Dvorana Zrinski u zgradi Scheier, Ul. Matice hrvatske 2, Čakovec

Ovogodišnja “Furjonova zviezda“ zbilja je posebno događanje. Naime, manifestacija koja se održava u obliku koncerta slavi mali 5. jubilej, a istodobno obilježava i 135. obljetnicu rođenja velikana Florijana Andrašeca.

Na Furjonovoj zviezdi nastupali su nagrađivani zborovi različitih profila. Ovogodišnji gost je državni viceprvak među hrvatskim zborovima – AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA Sveučilišta u Zagrebu uz istaknutog dirigenta mo. Josipa degl’ Ivellia.

Zbor djeluje pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva na zagrebačkom sveučilištu. U sedam godina djelovanja najnagrađivaniji je zbor među zborovima svih naših sveučilišta te je viceprvak među svim zborovima u RH. Ukupno je osvojio 1 Grand Prix, 9 zlatnih plaketa, 2 srebrne plakete, 1 brončanu plaketu te nagradu Hrvatskog društva skladatelja. Za nagradu grand prix natjecao se 3 puta, a 4 puta je bio sveukupni pobjednik na smotri Hrv. zborova. Zbor je dobitnik i posebne novčane nagrade i posebne plakete za izvedbe skladbi hrvatskih skladatelja. Zbor je također održao preko 150 koncerata i nastupa te snimio dva nosača zvuka.

https://akmuz.fer.hr/akmuz/nastupi https://akmuz.fer.hr/akmuz/o_nama | 

https://akmuz.fer.hr/akmuz/multimedija

Ovogodišnji dirigent koncerta i skladatelj za manifestaciju je JOSIP DEGL’ IVELLIO – dirigent, zborovođa, skladatelj, glazbeni pisac, muzikolog, organizator glazbenog života, producent, urednik te radijski urednik i voditelj. Dugogodišnji je dirigent više uglednih zborova. Snimio 30 CD izdanja skladbi uglavnom hrvatskih skladatelja ukupnog trajanja oko 35 sati, autor je 7 glazbeno povijesnih, muzikoloških knjiga i 7 zbirki skladbi, stotinjak znanstvenih radova, i urednik je Leksikona hrvatske crkvene glazbe. Skladao je 10 misa i oko 300 duhovnih i svjetovnih skladbi, piše ili uređuje glazbene rubrike za nekoliko web-portala, koautor je nekoliko glazbenih knjiga, redoviti je član više strukovnih udruga (HDS, HGU, HDCG i dr.) redoviti je član Hrvatskog plemićkog zbora te redoviti je član Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja“. Utemeljitelj je i predsjednik Hrvatskog društva dr. fra Bernardin Sokol te urednik i voditelj emisija na Hrvatskom katoličkom radiju “Musica sacra“ i “Gregoriana“ te emisije “Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“ na Radio Mariji. Za svoj rad pored brojnih priznanja ističe se Nagrada grada Petrinje, Nagrada (medalja) grada Samobora, Nagrada “Marcantonio Sebelico“ Italijia, Plaketa grada Frosinonea Italija te je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. S raznim zborovima osvojio je brojne nagrade, priznanja i plakete a samo u novijem razdoblju od 2014. do 2023. za svoj rad dobio je ukupno 83 razne nagrada i priznanja, od kojih na međunarodnim i domaćim zborskim natjecanjima 14 zlatnih plaketa ili nagrada, 2 Grand Prix, 19 srebrnih te 15 brončanih plaketa.

Koncertna manifestacija “FURJONOVA ZVIEZDA – Tradicijski napjevi Florijana Andrašeca u obradama hrvatskih skladatelja“ nastala je kao stručno osmišljeni projekt autora Nikole Sebastiana Jambrošića 2014. godine s prvim javnim koncertom 2016. Za cilj ima promovirati zborsku glazbu, međimursku narodnu baštinu, kulturno nasljedstvno Fpjesnika i glazbenika FLorijana Andrašeca, dičiti vrsne skladatelje i izvođače, buditi opći interes za kulturu te pridonijeti kulturnome razvitku Međimurske županije i Republike Hrvatske. Do sada je nastalo 12 novih glazbenih djela od kojih su praizvedena uvrštena u repertoar zborova koji su ih izvodili.

https://arsmusica.hr/furjonovazviezda/

Organizator koncerta je ARS MUSICA. Glavni pokrovitelj je Općina Dekanovec uz Međimursku županiju, Turističku zajednicu Grada Čakovca i Ministarstvo RH.