VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Svi ste pozvani u Čakovec! Ovogodišnji Dani Grada Čakovca slave se od 25. do 30. svibnja uz 50-ak programa

Kraj svibnja svake je godine rezerviran za obilježavanje Dana Grada Čakovca, pa događanjima i aktivnostima bogata manifestacija neće izostati ni ove godine. Grad Čakovec povodom svog dana sugrađankama i sugrađanima donosi sveukupno 6 dana slavlja, no i čak oko 50 manifestacija, počevši od 25. pa sve do 30. svibnja.

“Kao i prošle godine, program smo u većoj mjeri dali našim sugrađanima da kreiraju i provode, pa tako ne nedostaje okupljanja udruga, škola, djece, kulturnjaka, umirovljenika, umjetnika, očekuje nas i nekoliko koncerata koji su dar Grada Čakovca građanima, a to sve redom oživit će naš grad i na najbolji mogući način omogućiti da proslavimo dan grada, 29. svibnja i pripremi nas za bogata ljetna zbivanja u Čakovcu,” u uvodu je rekla čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. Pritom je iskoristila priliku da zahvali svim suorganizatorima manifestacije, kojima je i čestitala na predanom i nesebičnom radu vrijednom divljenja i podrške, ali i djeci, polaznicima Škole animiranog filma Čakovec ŠAF-a i njihovim mentoricama koji su ustupili svoje radove, njihov pogled na Čakovec, te umjetnici Gabrijeli Binder, članici Likovnog udruženja Čakovec LUČ-a na vizualu manifestacije – “Pozoj čuva jaje”.

S programom i slavljem u Čakovcu se kreće u četvrtak 25. svibnja programima za djecu, Festivalom sporta i županijskom smotrom učeničkih zadruga u organizaciji Centra za odgoj i obrazovanje te nastavlja otvorenjem izložbe “Trg Republike” u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec, koji uz knjižnicu priprema Udruga umirovljenika Čakovec te Facebook grupa Čakovčanke i Čakovčanci, uz završni koncert Umjetničke škole Miroslav Magdalenić, Coolijadu i mimohod maturanata te popularan Pub quiz koji će ovog puta imati teme Čakovca.

Svečanost uz dodjelu javnih priznanja zaslužnim sugrađanima u petak, 26. svibnja u 12 sati

Svečanost povodom Dana Grada održat će se u petak, 26. svibnja u 12 sati u Centru za kulturu, a poslužit će i za dodjelu javnih priznanja Grada Čakovca za proteklu godinu. Ove godine po drugi puta dodijelit će se Nagrada „Adam Zrinski“ za mlade, nju dobiva Dječje gradsko kazalište Čakovec radi promicanja dramskog odgoja djece i mladih u lokalnoj zajednici u proteklih 25 godina rada s djecom i mladima. Osim te nagrade, Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ dobiva Ivan Zrna, nagrada Grada za životno djelo pripast će Josipu Balogu, a godišnje nagrade uručit će se Bojanu Ružiću, Astronomskom društvu „Vega“ te Zrinskoj gardi Čakovec.

Program u petak kreće u prijepodnevnim satima prezentacijom na Trgu Republike “I to Čakovec ima” gdje će se predstaviti uspješna djeca i mladi, preventivne aktivnosti, poduzetnički sektor, humanitarne udruge i drugo, a nastavlja se tradicionalnim mimohodom te svečanošću u Centru za kulturu. Dan će se zaključiti izložbom na otvorenom naziva “100 godina Perivoja Zrinskih” i izložbom dječjih radova u Bedemu, Društva naša djeca i Dječjeg gradskog vijeća.

Čak 7 koncerata krajem svibnja u Čakovcu! Na glavnu binu dolaze Indira, Adastra i Zembo Latifa, uz koncerte i na popularnoj fontani

Čakovčani vole glazbu i koncerte na Trgu Republike, ali i na prostoru fontane, pa je za njih i goste na tim lokacijama ove godine pripremljeno čak sedam koncerata. Na glavnoj pozornici Čakovec ugošćuje rock bend Adastra u petak, u subotu popularan bend za mlade Zembo Latifa, u nedjelju u Čakovec dolaze susjedi iz Varaždina MozArt bend, a na sam dan grada jedna i jedina Indira. Kod fontane će atmosferu u Perivoju začiniti Trio No lokal u subotu, a u nedjelju i ponedjeljak domaće snage Noćna smjena i Hjer. “Potrudili smo se da pripremimo zaista za svakoga ponešto, uz niz drugih manifestacija diljem grada u večernjima satima, poput nezaobilazne plesno – glazbene večeri “Na dlanu jezera” studia suvremenog plesa Teuta i gostiju, Međimurskog festivala Ljubo Kuntarić i drugih”, kazala je gradonačelnica.

Bicikliranje Čakovcem i mjesnim odborima u nedjelju, 28.5 – humanitarna Utrka Grada Čakovca u četvrtak 25.5.!

“Od prošle godine krenuli smo s još jednom manifestacijom koja se pokazala kao pun pogodak, a koja nam je omogućila da na dva kotača organizirano posjetimo svaki kutak našeg grada i mjesnih odbora, pa s njom nastavljamo i ove godine. U nedjelju ćemo voziti čakovečku biciklijadu – ČakBajk u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca”, najavila je gradonačelnica. Početak je u 9, a završetak u 18 sati, na svakom punktu u svakom mjesnom odboru grada za sve sudionike pripremljeni su osveženje i zdravi zalogaji, a dobiva se i pečat u posebnu knjižicu. Kotizacija je simbolična. Kad smo kod sporta spomenimo da nas zadnji dan manifestacije očekuje tradicionalni “Čk basket fever” na igralištu Macanovog doma, te Kup Grada Čakovca u streljaštvu.

Manifestacija koju Međimurci i Čakovčani očekuju je i Utrka Grada Čakovca, koje ove godine ima humani karakter i predivnu poruku, o čemu je govorio Mario Dobša, predsjednik Atletskog kluba “Međimurje” Čakovec. “Utrka će ove godine u četvrtak od 18 sati imati svoje 15. izdanje, a trasa duga 2,3 kilometra proteže se kroz naš park Zrinskih u Čakovcu i može se trčati ili prehodati. Dakle utrka nije natjecateljskog karaktera jer je cilj okupiti što veći broj građana u kretanju”, objasnio je Dobša i dodao kako će sva prikupljena sredstva posredstvom ACT Fondacije ići za sadnju voćaka u gradu Čakovcu. Prijave i kupnja startnih brojeva već su mogući na sljedećim mjestima: Glob Gardenu Čakovec, Laganini baru Čakovec, uredu TZ grada Čakovca i Bazenima “Marija Ružić” Čakovec, a na dan utrke na štandu AK “Međimurje”: Kotizacija za sudjelovanje u utrci iznosi 2€ za djecu i 5€ za odrasle.

Na sam dan grada 29.5. prijem za najuspješnije učenike čakovečkih škola i praizvedba jedinstvenog međimurskog mjuzikla “Zlatni cinkuš”

Subotnja špica uz standardnu gužvu, za dane grada donosi mnogobrojna događanja, pa će se predstaviti udruge u kulturi, polaznici umjetničke škole, pripremljen je i koncert puhača škole, predstavit će se rad Savjeta mladih grada Čakovca, očekuje nas i ukusna Gastromanija, dječja Potraga za blagom, natjecanje u izradi koktela u jezeru i drugo, a sam dan grada, ponedjeljak, 29. svibnja posvetit će se ponosu na naš grad, povijest, kulturu i uspješne mlade. 

“Priredit ćemo prijem za najuspješnije učenike čakovečkih osnovnih škola i njihove mentore, predstaviti knjigu o Jurju IV. Zrinskom uz potporu Zrinske garde, a očekuje nas i praizvedba međimurskog mjuzikla – Zlatni cinkuš”, naglasila je Cividini, a predsjednik Gradske zajednice kulture Čakovca Nikola Kotur objasnio kako se mjuzikl priprema još od 2020. godine. “Radi se o čakovečkoj pripovijesti prožetoj muzikom, plesom i popevanjem. Vraćamo se u prošlost, u dva vremenska razdoblja. U jednome govorimo o počecima kinematografije, ali i drugih društvenih i političkih zbivanja između dva svjetska rata te je posvećujemo židovskoj zajednici, uvelike zaslužnoj za gospodarski i društveni razvoj modernog Čakovca, dok u drugoj odajemo počast međimurskoj tradiciji i baštini, nezaobilaznoj u današnjoj slici grada. Pripremaju je čakovečki amateri te smo uključili većinu članica gradske zajednice, čak njih 14, a oko 75 osoba sveukupno sudjeluje u ovom velikom projektu”, dodao je Kotur i naglasio da je tekst napisala Kristina Štebih, režiju  potpisuje Dejan Buvač, a glavne uloge tumače Tamara Korunek, Bojan Jambrošić i Tonka Pasarić, uz dirigenta Tomislava Cvrtilu. Predstava će se odigrati u dva termina u Srednjoj školi Čakovec – 29. i 30. svibnja 2023. s početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan i isključivo uz predočenje besplatnih ulaznica zbog ograničenog broja mjesta koje možete preuzeti u uredu TZ grada Čakovca.

Trodnevni Sajam cvijeća, jagoda i tradicije ove godine upotpunjuje Festival međimurskih pjenušaca

Dani grada ne mogu proći bez Sajma cvijeća, jagoda i tradicije u organizaciji Turističke zajednice grada, o čemu je govorio direktor Filip Horvat“I ove godine sajam ima prodajni i izložbeni karakter, a više od 60 izlagača pripremilo je jagode, tradicijske proizvode, umake, domaće proizvode, sadnice i drugo. Izlagači vas pozivaju da ih posjetite od subote ujutro pa sve do ponedjeljka navečer, a osim njih posjetite i manifestaciju “Međimurski pjenušci i jagode, promociju međimurskih pjenušavih vina. Kako u okviru manifestacije obilježavamo i 100 godina Perivoja Zrinskih, pojačali smo program u našem parku, uz svirku na fontani i izložbu, ujedno natjecanjem u jezeru podno zidina Starog grada u izradi koktela. Očekuje nas BarFight by Shankeri, pa pozivam sve zainteresirane da se prijave, informacije su im dostupne u uredu turističke zajednice”, naglasio je direktor i dodao da se u svibnju zaista isplati doći u Čakovec.

Za sam kraj najave programa, čakovečka gradonačelnica rekla je kako se s proslavom neslužbeno već krenulo ovog utorka, kada je Grad Čakovec preuzeo 18 milijuna eura iz ITU mehanizma kojima će se realizirati strateški projekti koje Čakovčanci trebaju i žele. “Mislim da im je to jedan od ljepših poklona ove godine. Nek nam pozitive i dobrih vijesti ne nedostaje ni narednih dana tijekom ove jedne od većih čakovečkih manifestacija i iskoristit ću priliku da pozovem sve naše Čakovčance i goste da nam se pridruže u svim programima koji su pripremljeni upravo za njih. Ulaz je na sve besplatan i dobro ste došli!”, zaključila je Cividini.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preuzmi pdf