9. Zrin festival prvi puta u Čakovcu

Crkva sv. Nikole Biskupa Čakovec – 30. svibanj u 20.00 sati

9. Zrin festival prvi puta u “novom Zrinu” u Čakovcu, u prelijepoj franjevačkoj crkvi sv. Nikole Biskupa.

Koncert u izvedbi – Josipa Lončar sopran, Dario Teskera i Krešimir Fabijanić, trublje i Alen Kopunović Legetin orgulje i umjetničko vodstvo

Franjevce, tada tek osnovane Ilirske kustodije sv. Ladislava pozvao je u Čakovec 1659. godine tadašnji gospodar grada i naselja koje se tek počelo razvijati u trgovačko središte – ban i pjesnik Nikola Zrinski ml. Nažalost, nenadana smrt 1664. godine spriječila je bana da izgradi franjevcima crkvu i samostan, već im je 1691. godine podigao samo malu zidanu crkvicu koja je par godina kasnije izgorjela. Nikolin sin Adam ostavio je oporučno franjevcima sredstva za novi samostan i crkvu, koja je nakon požara i potresa, napokon blagoslovljena 1750. godine.

Braća franjevački rezbari Andrija Schumann i Vital Zolerer 1740. godine izgradili su u njoj orgulje, koje su 1821. temeljito obnovljene, a 1906. godine Josip Brandl postavio je današnje orgulje u crkvu sv. Nikole Biskupa.

Na njima ćemo slušati čak dvije praizvedbe mladog domaćeg skladatelja Alana Kljaica i nekoliko duhovnih pjesama u obradi Josipa Prajza.

Ulaz je slobodan.