VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Predstavljanje knjige “Nordijski mitovi & pripovijetke”

Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec poziva Vas na predstavljanje knjige “Nordijski mitovi & pripovijetke” koje će se održati u utorak 6. lipnja 2023. u 18.00 sati u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec. O knjizi će govoriti izdavač Josip Stanek i urednik Kristijan Petrović .

Ulaz slobodan!

O knjizi

Nordijci su jednako poznati po svojim pripovijetkama i mitovima kao što su bili i po svojim vikinškim pohodima. Obilje literature koju su ostavili za sobom prepuno je kako zanosnih, tako i mračnih ali i herojskih priča koje ponekad djeluju toliko realistično da djeluju poput modernih romana dok su neke od tih priča ponekad krajnje jezovite pa čak i brutalne.

Stare su ovo priče, prenošene usmenim putem stotinama godina prije njihova zapisivanja tijekom 12. st. pa nadalje. Priče u kojima su granice između ovozemaljskog i nadnaravnog, ljudskog i božanskog često zamagljene pa nerijetko prelaze iz jednog u drugo.

Pred vama su priče u kojima glavnu riječ vode brojna božanstva, divovi, patuljci, zmajevi, heroine i heroji, zlikovci, sjecikese i lupeži, poludjeli berserkeri i ratno nastrojeni Varjazi, pjesnici zvani skaldi, proročice i mnoga druga podzemna stvorenja kojih su se klonili i oni najhrabriji.

Otvorite korice ove začudne knjige i prošećite svjetovima Yggdrasila, stabla svjetova u kojima vas očekuju jednooki Odin i njegova supruga Frigg, prelijepa Freyja, čuvar Asgarda Heimdall ali i glavni negativac Loki koji je udružio snage sa svojom djecom – vukom Fenrirom, zmijom Jormungandrom te vladaricom svijeta mrtvih Helom, kako bi započeo kraj svijeta poznatiji kao Ragnarok.