VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

HANA TINTOR / HANIMACIJE I ILUSTRACIJE

četvrtak 29.6.2023. / 19.00 / Galerija CZK Čakovec / otvorenje izložbe

Trajanje:  29.6. – 30.8.2023.

Hana Tintor
HANIMACIJE I ILUSTRACIJE

 

 

 

 

 

 

 

Hanimacije i ilustracije

Hana Tintor je vrsna ilustratorica, animatorica i školovana dizajnerica. Sa svijetom oko sebe miri se crtanjem.

Njezini su crteži pojednostavljeni, forme podsjećanju na dječji rukopis koji je postao zaštitni znak. To vas nipošto ne treba zavarati, iza toga misao je oštra, kritična i senzibilna. Crta svakodnevicu, unosi humor i tugu, crtežom prepričava scene s placa i plaže, razgovore s prijateljicama. Linearni crno-bijeli crtež je okosnica, riječ je o brzim likovnim riješenjima tušem, olovkom ili ugljenom, a jednako je spretna i u kompjutorskoj grafici. Ponekad dodaje boju, akvarel, temperu ili samo klik mišem, stvarajući tako još čudesnije ilustracije kojima pažljivo varira potez dodajući njime dubinu, sjenu ili naglašavajući grafičku plošnost, ovisno o dojmu koji želi postići. Crtež je primarni medij u kojem najlakše prenosi poruku, ne zamarajući se kompozicijom i nesavršenostima, on je duhovit i dozvoljava brzu komunikaciju s ostatkom svijeta. Osim crteža, radi i murale, stripove, animaciju i ilustracije knjiga, plakata i ambalaže.

Kao dio programa 29. Internacionalne filmske radionice u Čakovcu izlaže radove posvećene animiranom filmu, sekvence koje opisuju mukotrpan proces kreativnog stvaranja, uspone i padove koji tište autora. Studij dizajna naučio ju je pristupati svakom procesu analitički i konceptualno – pa tako i svakom crtežu i izložbi, kojima predhode bilježnice pune skica i proba. S animacijom se srela na školovanju u Cambridgeu i iza sebe ima dva ostvarenja koja su osvjestila koliko je minuciozan, višegodišnji rad potreban za par minuta animacije. Mnoge generacije Čakovčana koji su prošli kroz ŠAF – Školu animiranog filma, prepoznat će u ovim radovima sve nijanse kreativnog zanosa: od prštanja ideja, mukotrpnog rada, udubljenosti u proces, sumnje u kvalitetu crteža i rada, zavirivanja u sebe, traženja, gubljenja fokusa i pomišljanja na odustajanje. Potom: traženje podrške među prijateljima, traženje inspiracije, „uštekavanje“ za napunit se novom energijom, rješavanje prepreka i odlučnost da se proces odradi do kraja. Sve to Hana Tintor opisuje kroz svoje duhovite crteže, a na kraju vidimo i kadrove njezinog autorskog filma „More misli“. Animacija je zavodljiva, udahnjuje dušu crtežu, ali istovremeno iziskuje predan rad, stavlja na kušnju i dovodi autora do krajnjih granica*, gotovo šekspirijanskog „biti ili ne biti“.

Njezin crtež živi u simbiozi s tekstom, vodeći gledatelja malo dalje nego što je mislio ići. Kroz različite projekte (Ping-Pong, Prve stvari), a posebno na studiju u Engleskoj, naučila je vješto pričati priču kroz crtež, ne uzimajući ga doslovno i nudeći obrate. Dva su osnovna motiva kojima se bavi – to je ona glasna svjetina na ulici, na kavi, na bazenu, to su bliski susreti ili oni izbjegnuti te veliki, pomalo mračan, tiši svijet umjetnika, njezina borba sa stvaranjem. Ta „Kreativna tama“ kako naziva jedan crtež bliska je svima koji su pokušali nastaviti stvarati i u odrasloj dobi, unatoč pametnim savjetima. A Hana Tintor se s njome dobro nosi.

Petra Vidović, mag. hist. art

*bilješka iz bilježnice: „Nikad više neću raditi film.“

Hana Tintor
Rođena 9. svibnja 1992.
Osnovna škola Cvjetno naselje
Zagrebačka umjetnička gimnazija
Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, vizualne komunikacije, Zagreb
MA Illustration and Book Arts, Cambridge School of Art (UK)
Praktikantica u Studiju Cuculić
Animatorica i autorica u Jadranskoj animaciji
Članica Hrvatskog dizajnerskog društva
Radi kao freelance animator i ilustrator u Zagrebu.
tintor.hana@gmail.com
hanatintor.hr

 

Samostalne izložbe
Priče – Legendfest, Velika Gorica (2014)
Ispod kišobrana – galerija Anima, Zaprešić (2015)
Besmislice – Vinyl bar, Zagreb (2016)
Iza kulise – Botaničar bar (2019)
Velike male stvari – HUiU (Pula, 2021)
Ilustratorski dijalog – HDD (Zagreb, 2022), Klub Mladih Split (ST, 2022), HUiU Galerija (Pula, 2023)

 

Nagrade
2017. – posebno priznanje za diplomski rad, slikovnicu “Drvo”, 2016.
2018. – osvojen natječaj PIŠIRIŠI, za ilustraciju na temu “škola”
2023. – nagrada Grigor Vitez – Gdje se skriva Vedran?, najbolje ilustracije za djecu starije
dobi.