VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Godina započinje s pokladnim običajima i Međimurskim fašnikom u Čakovcu. Jedna od najbogatijih zbirki tradicijskih maski u Hrvatskoj, od kojih su neke na listi nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture, osigurala je Čakovcu članstvo u hrvatskom i europskom savezu karnevalskih gradova.
Zagrijavanje za ljetne dane počinje obilježavanjem Dana Grada Čakovca u sklopu kojeg je i Sajam cvijeća  na kojem će posebno uživati pripadnice ženskog roda.

Antunovsko proštenje manifestacija je kojom se Čakovečki jug iz spavaonice pretvara se u dinamično i živo naselje. Međutim, proštenje je u prvom redu vjerski blagdan te se stoga organizira i prigodan vjerski program u Župi Sv. Antuna Padovanskog Čakovec – Jug.

U toplim tjednima kad Čakovec diše poput mediteranskog povjetarca i hoda uz nas mladenačkim ushitom, odvija se Ljeto u gradu Zrinskih. Kazalište, kino i koncerti na otvorenom uvijek nas u lipnju i srpnju okupe u velikom broju. Istinski se osvježimo u kolovozu, u danima Porcijunkulova – najznačajnije turističke manifestacije u Međimurju. Tada središtem grada koje se pretvori u veliku pozornicu prođe preko 200 tisuća namjernika, koji slušajući desetke koncerata i razgledajući najveći Sajam tradicijskih zanata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, žive našu kulturno-povijesnu i religijsku baštinu na najbolji način, te okrunjuju doživljaj Procesije drugoga dana kolovoza.

Zrela, žuta, prašnjava jesen – najplodnije i najbogatije godišnje doba, te mnogobrojne jesenske kulture kojima obiluje naše lijepo Međimurje, središnja su tema Čakovečke Jesenske rapsodije, uz podizanje svijesti o zdravoj prehrani, te o kvaliteti već tradicionalnih međimurskih domaćih proizvoda, koji su užitak i poseban gastro doživljaj za svako nepce. Jesenska rapsodija, manifestacija u sklopu koje Turistička zajednica grada Čakovca organizira i Sajam zdrave hrane s ciljem da na istom mjestu okupi mnoštvo međimurskih izlagača i proizvođača voća i povrća, eko proizvoda, mesnih delikatesa, vina, rakija, meda i proizvoda od meda, te raznih drugih delicija.

Hladna i maglovita večer, zamamni miris domaćih medenjaka, vrućih fritula, kuhanog vina i pečenih kobasica, šetnja centrom grada, samo su uvod u čarobno adventsko ozračje ispunjeno zajedništvom koje nas polako vodi sve do samog Božića. Manifestacija “Advent u gradu Zrinskih” svake se godine odvija u prosincu kada se naš grad pretvara u božićnu bajku.

Svečani doček Nove godine u Čakovcu završnica je i kulminacija Adventa obilježenog nizom kulturnih i zabavnih sadržaja. Doček Nove godine slavi se diljem svijeta, često se slavi po gradskim trgovima pa tako i u Čakovcu.